KETAHUI HAK KITA

Perkara 10[1][a] Perlembagaan Persekutuan menjelaskan berkaitan dengan hak ini,iaitu semua warga Negara Malaysia berhak untuk bebas bercakap dan mengeluarkan buah fikiran.Walaupun begitu,ia bukanlah merupakan kebebasan yang mutlak.Bahkan ia tertakluk kepada fasal [2].[3] dan [4].

Perkara 10[2][a] membenarkan Parlimen mengenakan;
Ke atas hak-hak yang diberi oleh perenggan [a] Fasal [1],apa-apa sekatan yang didapatinya perlu atau mustahak demi kepentingan keselamatan Persekutuan atau mana-mana bahagiannya,perhubungan persahabatan dengan negeri-negeri lain,ketenteraman awam untuk melindungi keistimewaan-keistimewaan Parlimen atau mana-mana Dewan Negeri atau untuk mengelakan penghinaan terhadap mahkamah,fitnah,atau perbuatan mengapi-api supaya dilakukan sesuatu kesalahan.Jadi,hak kebebasan bersuara yang diberikan oleh Perlembagaan Persekutuan itu adalah selagi mana hak kebebasan itu tidak disalahgunakan,seperti sesuatu ungkapan itu tidak menjadi suatu fitnah,ungkapan yang tidak menjadi suatu hasutan.

GALERI

KOLEKSI GAMBAR  KENANGAN


Prk Bagan Pinang N.SEMBILAN Slideshow: Zaman’s trip from Klang, Selangor, Malaysia to Negeri Sembilan was created by TripAdvisor. See another Negeri Sembilan slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.


KENANGAN PRK BAGAN PINANG NEGERI SEMBILAN





ANWAR IBRAHIM KE PARLIMEN KAPAR 2008







PERHIMPUNAN BERSIH 2.0,9 JULAI 2011


Perhimpunan Bersih 2-0 Julai 2011 Slideshow: Zaman’s trip from Klang, Selangor, Malaysia to Kuala Lumpur was created by TripAdvisor. See another Kuala Lumpur slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...